Fotoklub stále vystavuje v Turnově na nádraží.

06.07.2021 11:24

Bozkovské dolomitové jeskyně,

 jediné veřejnosti zpřístupněné jeskyně v severní části Čech, jsou známou turistickou destinací Libereckého kraje. Chodby s vypreparovanými křemennými lištami a římsami, krápníková výzdoba ve Starých jeskyních i největší podzemní jezero Čech lákají nejen tisíce návštěvníků, ale také fotografy. Správa Bozkovských dolomitových jeskyní dlouhodobě spolupracuje s fotoklubem Safír Turnov, jehož členové zde pořídili řadu fotografií. Jejich pohled je jiný než pohled běžného návštěvníka. Všímají si nezvyklých tvarů, stínů, barevných kombinací a pro zvýraznění uměleckého dojmu neváhají obrátit snímek vzhůru nohama. I pro ně je to výzva, neboť tmavé prostředí jeskyně vyžaduje použití technik, které nejsou zcela běžné. Nutností je stativ, v řadě případů jeden nebo několik fotoblesků se změkčujícími boxy anebo práce s dlouhými expozičními časy.

Rok 2021 byl Mezinárodní speleologickou unií vyhlášen jako Mezinárodní rok krasu a jeskyní s mottem „Poznávat, rozumět a chránit“. Je příznačné, že se právě v tomto roce rozhodli turnovští fotografové připojit k celé řadě akcí po celém světě k propagaci krasu a jeskyní. V souvislosti s nadcházející hlavní turistickou sezonou si dovolujeme představit výběr fotografií předsedy fotoklubu Safir Turnov, pana Břetislava Jansy. Třeba vás bude tato výstava  inspirovat k návštěvě Bozkovských dolomitových jeskyní, kde budete hledat tvary, které jste viděli na fotografiích.

Autora inspirují právě tvary a barvy krápníků k drobným i větším úpravám. Vystavené práce jsou zhotoveny mnoha různými technikami.

Bozkovské dolomitové jeskyně jsou od července do konce srpna otevřeny od úterý do neděle od 9 do 17 hodin. Vzhledem k velkému zájmu doporučujeme rezervaci prohlídky na tel.čísle 481 682 167 nebo na e-mailu bozkov@caves.cz. Zatím stále platí návštěvy podzemí s respirátorem nebo rouškou.

Kontakt

Fotoklub Safír Turnov

info@fotoklubsafir.cz

Alej legií 695
511 01 Turnov

Břetislav Jansa
předseda spolku
fotobj.jansa@gmail.com
+420 732 202 132

Zdeněk Pilař
výstavní činnost, mapové okruhy
pilar.foto@seznam.cz
+420 724 240 690

Alena Novotná
správa webových stránek
info@atelierartmix.com
+420 720 241 914

Vyhledávání

© 2008-2012 všechna práva vyhrazena, design by MaK.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode